PROMIJENITE SVOJE MISLI; PROMIJENITE SEBE!

promijeni se.png


Ako mislite da možete, vi možete. A ako mislite da ne možete, i onda ste u pravu“

 – Henry Ford

Svjesno ili nesvjesno svaki dan kreirate svoju stvarnost ili to drugi rade za vas.

Većina samo dopušta da im se život događa, da im okolnosti i drugi nameću njihove misli i osjećaje, prepuštajući se hiru sudbine, previrući se između negativnih i pozitivnih emocija, osjećajući se nemoćnim promijeniti se i preuzeti kontrolu nad svojim životom.

Način na koji gledate sebe; način na koji razgovarate sa sobom i način na koji mislite da vas drugi percipiraju, stvara vašu verziju realnosti.

Vaš identitet je sastavljen od vrijednosti, navika i pravila koje su u vas usadili roditelji, učitelji, prijatelji, uzori, autoriteti, osobna iskustva i dr.

Ovisno o tome u kojemu ćete stupnju ostvariti svoje želje i snove slijedeći vrijednosti, navike i pravila koja ste asimilirali, smatrati ćete svoj život i sebe manje ili više uspješnim.

Ovdje je vrlo bitno primijetiti da je većina tih pravila i vrijednosti koje ste tokom života internalizirali i prihvatili kao svoja nametnuta od strane društva i sredine u kojoj živite i da neka ili mnoga od njih nisu u skladu s onim što vi stvarno želite i/ili trebate.

Prihvaćajući ih, sami sebi ste postavili uvjete za vlastitu sreću i nesreću.

Zato se nemojte čuditi ako se osjećate nemotivirano, isprazno, depresivno i nezainteresirano održavati one vrijednosti za koje niste strastveni, radit na onim ciljevima koji nisu vaši i slijediti ona pravila koje su vam drugi nametnuli.

Ono što svaki dan ponavljate riječima ili djelima oblikuje vas i stvara vaše navike, koje zatim postaju dio vašeg identiteta.

Stoga trebate biti vrlo oprezni čime hranite svoje misli, čije savjete i kritike slušate, te kakve riječi i vrijednosne sudove ponavljate u sebi.

Vaše želje vas izgrađuju ili vas vode u propast – pazite što želite!

Negativni unutarnji monolog je najveći neprijatelj koji vas sputava da preuzmete kontrolu nad svojim životom!

Svaki put kada sebi kažete da ste ovakav ili onakav, ponavljanjem istoga, u sebi učvršćujete vjerovanje da ste vi stvarno takva osoba i nesvjesno se transformirate u nju.

„Tisuću puta ponovljena laž, postaje istina“

-Joseph Goebbels

Nije bitno da li je ono što govorite objektivna stvarnost, odnosno istina ili ne.

Vaša realnost je subjektivna, što je ujedno dobra i loša vijest.

Vaša podsvijest je kao spužva i upiti će sve što joj servirate, bila to istina ili laž.

To vam daje mogućnost da unutar svoga uma usadite bilo koju ideju i ona će s vremenom i ponavljanjem izrasti u dio vašeg identiteta.

Ako većina vremena vaš unutarnjeg monologa zvuči:

„Ja to ne mogu!“  

 „Ja sam pehist, uvijek mi sve krene po zlu.“

„Ne zaslužujem bolje.“

„Siromašan sam.“

„Ja nisam vrijedan“ i sl.

Vi zapravo programirate svoj podsvjesni um, kondicionirate svoje ponašanje i stvarate novi identitet temeljen na tim izjavama.

Jednom kad takve ideje puste korijenje i počnu oblikovati vašu percepciju realnosti vaš um će nesvjesno pronalaziti dodatne potvrde svega što sami sebi govorite i potvrđivati ono što ste odlučili vjerovati.

*Ovdje je vrlo bitno razlikovati idealizirano ja (sebe) koja je kreacija svjesnog uma (ega) i čije karakteristike (ono što bi mi željeli biti, a vrlo često nismo) mogu biti potpuno nespojive sa personom koju je stvorila naša podsvijest i čije karakteristike zapravo ispoljavamo, iako ih nismo svjesni.

Svijet ima one boje koje mu sami date, stoga promijenite paletu boja s kojom slikate i tamo gdje ste do jučer vidjeli probleme odjednom ćete vidjeti prilike, i tamo gdje ste do maloprije vidjeli samo kraj, vidjeti ćete novi početak!

Svaki put kad vas obuzmu negativne misli i osjećaji praćeni osjećajem manje vrijednosti, sumnje u sebe i svoje mogućnosti; kad se osjetite nemoćnim, očajnim, zarobljenim u prošlosti; tjeskobnim radi budućnosti, pritisnuti životnim nedaćama i brigama…uložite svjesni napor i promijenite unutarnji monolog!

Recite samom sebi:

„Ja sam vrijedan!“

„Ja sam moćan!“

„Ja sam u kontroli svog života!“

„Ja sam pobjednik!“

Koju god riječ želite iza „ja sam…“ koja vas ispunja snagom, moći i nadom.

I ponavljajte ih kao mantru, kao molitvu, sve dok vas negativne misli i osjećaji ne napuste!

Budite ustrajni i za samo nekoliko dana vidjeti ćete nevjerojatne promjene.

Shvatiti ćete da imate kontrolu nad sobom i svojim životom i da više ne morate biti žrtva okolnosti i prolaznih emocionalnih stanja.

Ne možete upravljati okolnostima i akcijama drugih, ali možete upravljati svojim reakcijama na iste!

Zauzmite stav da je svaka nedaća, problem i pogreška prilika za učenje i rast i zapitajte se:

„Što sam naučio iz ove situacije?“

„Što je dobro u vezi ovog?“

“U svakom zlu ima neko dobro!” – kaže narodna poslovica, i to je istina, samo je pitanje kuta iz kojeg gledate situaciju.

Svaka misao, svaka vaša odluka hrani vaše strahove ili vaše snove – birajte one misli i osjećaje koji će vas dovesti korak bliže životu koji priželjkujete; osobi kojoj želite biti!

Stvorite sebe, a samim time i stvarnost u kojoj se želite probuditi.

Stvarnost u kojoj vaši snovi jesu vaša svakodnevnica.

Povezani članak: Jeste li u kontroli sebe?!

Ocijenite članak:

Prosječna ocjena 5 / 5. Broj glasova: 6

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Podjeli: