NARCISOIDNOST: Kako Prepoznati Narcisa?

Narcisi u Romantičnim Odnosima

Narcise možda nećete odmah prepoznati jer će vas zadiviti svojim nastupom, brižnošću, ljubaznošću, znanjem ili moći. Ali vrlo brzo nakon „prvotnog nastupa“, njihova duboka nesigurnost i potreba za kontrolom i divljenjem izaći će na vidjelo. Prije nego shvatite što se dogodilo, bit ćete uvučeni u destruktivan i toksičan odnos.

U ovom članku istražujemo psihološke temelje narcisoidnosti, njen utjecaj na međuljudske odnose i strategije suočavanja s narcisoidnim osobama.

Mitološki korijeni narcisoidnosti

Mit o Narcisu je inspirirao termin “narcisoidnost” u psihologiji, koji opisuje pretjeranu opsjednutost sobom, samoljublje i nedostatak empatije prema drugima.

Prema mitu, Narcis je bio prekrasan mladić kojeg su svi obožavali zbog njegove izuzetne ljepote. Bio je toliko lijep da su se mladići i djevojke redom zaljubljivali u njega, ali on ih je sve odbijao, previše opčinjen samim sobom da bi obraćao pažnju na njihove osjećaje.

I kako to već biva u mitovima, zbog takvog su ga ponašanja bogovi na kraju kaznili tako što su ga naveli da se približi jezeru gdje je prvi put ugledao svoj odraz. Opčinjen svojom vlastitom ljepotom, Narcis se zaljubio u svoj odraz, nesvjestan da gleda samog sebe.

Postao je toliko opsjednut svojim odrazom da je prestao jesti i piti, sve dok nije umro pored jezera. Na mjestu gdje je njegovo tijelo palo, izniknuo je prekrasan cvijet kojeg danas nazivamo narcis, kao vječni simbol njegove tragične ljepote i samoljublja.

Narcisoidni poremećaj ličnosti (NPL)

Biti sebičan nije isto što i biti narcis. Kad govorimo o NPL, govorimo o nezdravoj obuzetosti i opčinjenosti sobom, svojim likom i djelom. Neki ljudi imaju samo određene narcističke osobine, poput izraženog egoizma ili osjećaja superiornosti (grandioznosti) ali to ih ne čini narcisima. S druge strane, postoje pojedinci koji imaju puni spektar narcističkog poremećaja ličnosti (NPL) i upravo su ti pojedinci najopasniji za svoju okolinu.

Karakteristike narcisa

 • Monopolizacija razgovora: vole pričati o sebi i često dominiraju razgovorima. Vode maratonske monologe i “drže predavanja”, te ne dopuštaj drugima da ih prekidaju ili nešto komentiraju.
 • Preuveličavanje: imaju tendenciju preuveličavati svoja postignuća i sposobnosti uz diskreditiranje drugih kako bi se što više istaknuli.
 • Ponižavanje drugih: često vjeruju da su superiorni u odnosu na druge i da zaslužuju poseban tretman. Smatraju da im drugi trebaju služiti i diviti im se. Zbog toga ne trpe nikakve kritike na svoj račun.
 • Intenzivni bijes: njihove emocije mogu biti vrlo površne, osim bijesa koji može biti vrlo intenzivan i toksičan. Uvijek će okrenuti raspravu na emocije kako bi zaobišli logiku i gurali svoju agendu.
 • Manipuliranje: koriste druge za postizanje svojih ciljeva i manipuliraju njima bez imalo grižnje savjesti.
 • Gaslighting: uživaju u izvrtanju činjenica i okrivljavanju drugih za laž, neznanje, zbunjenost ili običnu glupost. Vaše izjave su “krive” i narcis ih “kao učitelj” mora ispravljati. Diskusije mogu trajati satima i vrtjeti se u krug sve dok vas ne uvjeri da je on(a) u pravu. [Povezani članak: TOKSIČNI ODNOSI – Gaslighting]
 • Lažna obećanja: uvjeravati će vas kako vas čeka senzacionalna budućnost uz njih, ali to se naravno nikad ne ostvari. Nikad neće priznati da su svi ti planovi o kojima su govorili bili lažni. U stvari, oni će pronaći stotine izgovora zašto se ti prijedlozi, ciljevi i obećanja zapravo nikada nisu ostvarili ( uvijek su neki drugi “zli ljudi” koji rade protiv njih za to krivi).
 • Laskanje: ponašaju se kao prirodni laskavci i ne oklijevaju istaknuti vrline (stvarne ili izmišljene) osobe koje žele iskoristiti ili pridobiti.

Vrste narcisoidonog poremećaja ličnosti

Grandiozni Narcizam

Grandiozni narcizam (“uspješni narcisima) karakteriziraju preuveličavanje vlastitih postignuća, osjećaj superiornosti, agresivno ponašanje i potreba za dominacijom. Osobe s ovim oblikom narcizma često podcjenjuju sposobnosti i postignuća drugih, te se ponašaju na način koji potiče druge da ih hvale. Vjeruju da ih samo pojedinci visokog statusa mogu razumjeti, a vrlo se lako uvrijede i nisu spremni oprostiti kad se osjećaju povrijeđeno. Imaju osjećaj da imaju pravo na poseban tretman i postavljaju nerazumna očekivanja prema drugima. Nedostatak empatije, zavist prema drugima te arogantno ponašanje i stavovi također su karakteristike grandioznih narcisa. Međutim, važno je napomenuti da ne moraju sve ove osobine biti prisutne u svakoj osobi, te se njihova izraženost može razlikovati.

Ranjivi Narcizam

Ranjivi narcizam (“narcisi koji se bore/ neuspjeli narcisi) manifestira se kroz vrlo krhak osjećaj samopoštovanja, pri čemu arogancija služi kao maska za intenzivan sram i preosjetljivost na odbacivanje i kritiku. Osoba s ranjivim narcizmom može osjećati duboki sram zbog svojih ambicioznih očekivanja te može izbjegavati odnose s drugima kako bi izbjegla kritike.

Dok u slučaju grandioznog narcizma više pate osobe u njihovoj okolini, kod ranjivog narcizma pojedinci sami najviše pate zbog visoke razine negativnih emocija i neuroticizma. Iako oba podtipa narcizma mogu pokazivati okrutnost, netoleranciju i svadljivost, kod ranjivog narcizma osobe su često tjeskobne, ogorčene, napete i obrambene zbog izraženijeg neuroticizma.

Uzroci narcisoidnog poremećaja ličnosti

Najčešće se javljaju u adolescenciji te su stabilni i postojani i u odrasloj dobi. Grandiozni i ranjivi narcizam povezani su s različitim čimbenicima. Nasljednost, temperament, psihološke traume i neodgovarajuće dodjeljivanje uloga u djetinjstvu mogu igrati ulogu u razvoju ovih osobnosti. Neka istraživanja sugeriraju da ranjivi narcizam često proizlazi iz emocionalnog, seksualnog i fizičkog zlostavljanja te iz kontrolirajućeg i hladnog roditeljstva. Nasuprot tome, grandiozni narcizam je češće povezan s roditeljskim precjenjivanjem djeteta.

Narcisoidnost u odnosima

Narcisi se najčešće povezuju sa ljudima koji ih neprestano podsjećaju na njihove vrline, slično zrcalu iz bajke “Snjeguljica”. Traže okruženje koje će im, poput zrcala kojeg je zla kraljica svakodnevno pitala tko je najljepša na svijetu, stalno odgovarati potvrdno, potvrđujući njihovo uvjerenje da su neusporedivi i najbolji.

Narcisi u romantičnim odnosima

U početku, narcisi mogu biti vrlo šarmantni i privlačni partneri. Oni mogu preplaviti svog partnera pažnjom i komplimentima, stvarajući iluziju savršene veze. Truditi će se saznati što više stvari o vama (kako bi vas kasnije bolje manipulirali) i neće oklijevati reći vam da ste nešto najbolje što im se ikada dogodilo. Biti će brižni i zainteresirani za sve što vas zanima. Natjerati će vas da povjerujete da između vas postoji istinska konekcija. Međutim, s vremenom, kreće kontrola, manipuliranje i potpuno potčinjavanje njihovim željama i prohtjevima koje uključujućuje emocionalno zlostavljanje i gaslighting.

Narcis će vas optuživati da ste u krivu i da potpuno pogrešno percipirate stvarnost, ili tvrditi da ste loša i sebična osoba, ako se ne ponašate u skladu s njegovim idejama i željama. Većina partnera narcisa nema pojma da osoba može biti toliko zla i da se iza njihovih maski krije čista kalkulacija, i zato su skloni prihvaćati njihove argumente i kritike kao legitimne. [Povezani članak : 5 najčešćih tehnika MANIPULACIJE!;

Narcisi u obiteljskim odnosima

U obiteljskim odnosima, narcisi mogu dominirati i kontrolirati cijelu obitelj. Svi konstantno moraju ugađati njihovim prohtjevima i biti na iglama zbog čestih izljeva bijesa. Ta potreba za neprekidnom pažnjom i divljenjem često rezultira manipulativnim ponašanjem – koriste emocionalnu ucjenu i igre moći kako bi osigurali da se njihove želje i potrebe uvijek stavljaju na prvo mjesto. Takvo ponašanje stvara disfunkcionalne obiteljske odnose, gdje iskrenost, podrška i međusobno poštovanje nestaju, a obiteljski život postaje izvor neprestanog stresa i nezadovoljstva. [Povezani članak: EMOCIONALNA MANIPULACIJA – Kako žene manipuliraju muškarce?]

Narcisi u poslovnim odnosima

U današnjem društvu, narcise često možemo pronaći na rukovodećim pozicijama ili kao vlasnike poduzeća. Njihova sklonost prema beskrupuloznosti i spremnost da zanemare etičke granice često im omogućava da se uspješno penju po ljestvici moći, i onda se promoviraju kao primjeri uspješnih lidera. Na tim pozicijama mogu učiniti najviše štete, najvećem broju ljudi, stoga ću malo detaljnije opisati njihov “modus operandi” u poslovnom okruženju.

Narcisoidni vođe

Kultura straha i nesigurnosti

Narcisoidni vlasnici i manageri često stvaraju kulturu straha i nesigurnosti. Njihova potreba za kontrolom i neprestanim divljenjem može dovesti do gušenja različitih mišljenja i stavova (kritiziranje vlasnika ili menadžera je strogo neprihvatljivo). Timovi u takvom okruženju često postaju razjedinjeni, jer se članovi bore za priznanje i odobravanje umjesto da surađuju na zajedničkim ciljevima. Ovakva atmosfera ne samo da smanjuje moral i produktivnost zaposlenika, već može imati i ozbiljne posljedice po njihovo mentalno zdravlje.

Manipulacija i gaslighting

Narcisi nisu samo veliki manipulatori i “spin doktori” u vezama, već i na poslu. Često koriste dvosmislene primjedbe, kako bi se u svakom trenutku mogli opravdati i reći da ih se krivo shvatilo. Isto tako, koriste laži i gaslighting kako bi prikrili svoje greške ili potaknuli zaposlenike na rad. Njihovi planovi su obično grandiozni i nejasni, i često uključujući obećanja o napredovanjima i velikim financijskim nagradam u budućnosti koja se naravno, nikada ne ostvare. Ova strategija im omogućava da održe kontrolu i zadrže zaposlenike angažiranima, unatoč tome što ispunjenja obećanja izostaju.

Zavadi pa vladaj

U poslovnom okruženju često primjenjuju strategiju “zavadi pa vladaj”, manipulirajući odnosima među zaposlenicima kako bi stvorili atmosferu općeg nepovjerenja i psihoze. Neprestano mijenjaju svoje miljenike i koriste doušnike, čime potiču neslogu i međusobne sukobe. U takvim tvrtkama prevladava kultura okrivljavanja, gdje se zaposlenici ekstremno kritiziraju i ponižavaju čak i za najmanje greške i propuste. Kritike su često osobne i prelaze profesionalne granice, čime se stvara ozračje straha i srama među zaposlenicima, što može dovesti do ozbiljnih negativnih posljedica po njihovo mentalno zdravlje i produktivnost.

Suočavanje s narcisima

Sad kad znate prepoznati narcisoidno ponašanje, vjerojatno se pitate kako se nositi s njima?

BJEŽITE! Ne možete ih spasiti, promijeniti ni urazumiti. Jedini način da spasite sebe od emocionalne torture, pasivne agresije i zlostavljanja jest fizički se distancirati i prekinuti svaki kontakt s takvim osobama.

Ako pojedinac prestane biti pokoran i “lak za rukovanje”, narcis gubi interes za njega/nju. Odmah traži zamjenu – nekog „boljeg“.

Ukoliko od vas ne dobije pažnju, narcis će je vrlo brzo potražiti negdje drugdje. Narcisu je divljenje i odobravanje drugih neophodno kao zrak koji diše, kako bi nastavio vjerovati u svoju superiornost i nadmoć.

Za kraj, pitanje koje mi ljudi često postavljaju: “Jesu li narcisi svjesni svog ponašanja i posljedica istog ? “

Odgovor je DA!

Oni često jesu svjesni svog ponašanja ali se ne osjećaju motiviranim promijeniti se jer vjeruju da nemaju razloga za promjenu. Priznati da se trebaju promijeniti značilo bi priznati da nisu savršeni i bolji o drugih, a to je za narcisa ravno smrti.

Imate životne probleme koje ne znate riješiti? Dogovorite besplatan termin savjetovanja ovdje.


Bibliografija/Stručni Izvori

 1. American Psychiatric Association. (2013). Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (5th ed.). Arlington, VA: American Psychiatric Publishing.
 2. Campbell, W. K., & Miller, J. D. (2011). The Handbook of Narcissism and Narcissistic Personality Disorder: Theoretical Approaches, Empirical Findings, and Treatments. Wiley.
 3. Kernberg, O. F. (1975). Borderline Conditions and Pathological Narcissism. Jason Aronson, Inc.
 4. Millon, T., Grossman, S., Meagher, S., Millon, C., & Ramnath, R. (2004). Personality Disorders in Modern Life. Wiley.
 5. Day, N.J.S., Townsend, M.L. & Grenyer, B.F.S. (2020). Living with pathological narcissism: a qualitative study. Borderline Personality Disorder and Emotion Dysregulation
 6. Gildersleeve, M. (2012). Narcissistic personality disorder. PubMed Central
 7. Auk, E., & Kanske, P. (2021). Narcissistic personality traits and emotion regulation. PubMed
 8. Wurst, S. N., Gerlach, T. M., Dufner, M., Rauthmann, J. F., Grosz, M. P., Küfner, A. C., Denissen, J. J., & Back, M. D. (2017). Narcissism and social network dynamics: Longitudinal personality development. PubMed

Ocijenite članak:

Prosječna ocjena 4.8 / 5. Broj glasova: 4

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Podjeli: