5 najčešćih tehnika MANIPULACIJE!

5 najčešćih tehnika manipulacije

Manipulatori su svugdje oko nas i vi ste jedan od njih! Neke od sljedećih tehnika manipulacije toliko su uobičajene da ih većina smatra „normalnim“, ali koliko god rasprostranjene bile, ne zavaravajte se da je to NORMALNO ponašanje!

1. JA ZNAM ŠTO JE ZA TEBE DOBRO!

Dati prijedlog ili savjet je jedno, a imati uvjerenje da vi „znate što je dobro za nekoga“ i to mu nametati je nezdrava potreba za kontrolom.

Odnosi u kojoj jedna osoba diktira i nameće svoje, najčešće se razvijaju između roditelja i djeteta ili u romantičnim odnosima, i zapravo su vrsta psihičke agresije kojom se drugoj osobi daje do znanja da nije sposobna sama za sebe otkriti ili spoznati što je za nju ili njega dobro.

Manipulator će svoje ponašanje uvijek predstavljati kao „brigu za vas“ i reći da vam „samo želi pomoći“.

Istina je ipak, da takvim ponašanjem u drugima stvara osjećaj nedostatnosti i nesposobnosti te vas želi učiniti ovisnim o svome odobravanju.

Što god uradili, nikad nećete biti toliko dobar kao taj manipulator jer on je bolji u svemu! [Povezani članak: EMOCIONALNA MANIPULACIJA]

Preporuka – maknite se od takve osobe, jer joj nikada nećete udovoljiti (i onda kad radite sve kako ona kaže i dalje će naći neki problem)!

2. ZA SVE SI TI KRIV!

Jedna od najčešće korištenih tehnika manipulacije je okrivljavanje.

Kako bi skrenuo pažnju sa sebe i svojih propusta, manipulator će vas napasti i okriviti za najbizarnije stvari– vi ste krivi zato što je pala kiša, jer on/a kasni na posao, jer nije stigao/la predati projekt, jer ručak nije ukusan…

Za sve nedaće u njegovom životu vi ste dežurni krivac.

Ali to naprosto nije istina – vi niste odgovorni za tuđe živote.

Ne trpite takvo ponašanje.

Postavite zdrave granice i ne prihvaćajte biti tuđa “kanta za smeće.” [Povezani članak: Prigovaranje – tajno oružje žene].

3. TO TI JE GLUPO!

Svi smo se imali prilike susresti s osobama koje umanjuju i ponižavaju sve oko sebe, kako bi sebe uzdigli i pokazali se pametnijim, jačim, boljim…  

U društvu, takvo ponašanje nije teško prepoznati, jer se nakon interakcije s takvom osobom osjećati kao „zadnje govno“.

U romantičnim odnosima ono može biti puno suptilnije i time puno teže za otkriti.

Vaš partner vas može uvjeriti da su vaše ideje, snovi i stavovi glupi, nebitni i jako plitki, tako da vas posramljuje svaki put kad rečete ili učinite nešto što nije u skladu s onim što on ili ona misli.

Tvoj posao je glup, filmovi koje odabireš su bez veze, ljudi koje poznaješ su dosadni…

Zbog toga možete početi sumnjati u sebe, svoje odluke i prestati se ponašati kako bi se inače ponašali.

Zato bi prije nego počnete mijenjati svoje misli i ponašanje trebali provjerite da li netko to namjerno radi kako bi se osjećali glupo i bezvrijedno i radi toga se počeli ponašati onako kako njemu ili njoj odgovara. [Povezani članak: TOKSIČNI ODNOSI – Gaslighting]

4. SVE JE OK!

Jedna od najdražih tehnika manipulacije svakog „poštenog manipulatora“ je pasivna agresija. 

Bez nekog razloga, odjednom, postati će distanciran i hladan i čekati da pitate što se dogodilo?

Odgovoriti će vam s „nema problema“; „sve je uredu“; „ništa“ i sl. iako je očito da nešto nije uredu.

Cilj takvog ponašanja je u vama stvoriti osjećaj nemira i da ste nešto skrivili kako bi se angažirali oko njega, odnosno, kako bi vas kasnije ucijenio da učinite nešto.

Ako se nađete u ovakvoj situaciju jednostavno ignorirajte tu osobu dok joj ne dosadi glumiti uvrijeđenu princezu i tražiti pažnju na takav način.

Ako druga osoba ne želi otvoreno razgovarati s vama o onome što je muči, vi se ne bi trebali igrati vidovitog Milana i izvlačiti riječi iz nje.

5. TI SI ME NA TO NATJERAO!

Zadnja ali ništa manje vrijedna tehnika manipulacije za skretanje pažnje i opravdavanje lošeg ponašanja manipulatora je „da ti nisi to rekao/la ili učinio/la, ja nikada to ne bi napravio/la!; „Ti si me natjerao/la na to!“

Ovakav način komunikacije toliko je uobičajen da većina uopće ne shvaća da se radi o manipulaciji.

Osim ako vam pištolj  nije uperen u glavu, što ćete učiniti i kako ćete reagirati je vaša odluka i samo vaša odluka!

Nitko vas ne može natjerati na nešto osim ako vi to ne prihvatite!

Zato ne bi trebali prihvaćati ulogu krivca koju vam manipulator nameće, jer, vrlo često, on to radi namjerno i proračunato kako bi zamaskirao svoje stvarne namjere i iznudio nešto od vas.

A ako želite naučiti kako postaviti zdrave granice u odnosima i izbjeći manipulatore, dogovorite besplatno savjetovanje sa mnom ovdje.


Ocijenite članak:

Prosječna ocjena 5 / 5. Broj glasova: 8

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Podjeli: