EMOCIONALNA MANIPULACIJA – Kako žene manipuliraju muškarce?Sve što ćete pročitati u nastavku vrijedi kako za muškarce, tako i za žene, jer manipulatori mogu biti i jedni i drugi.

No u ovom tekstu fokus će biti na to kako se žene koriste emocionalnom manipulacijom kako bi kontrolirale muškarce, koji često toga nisu ni svjesni.

Iako mnogi misle da ih je nemoguće izmanipulirati, istina je da je vrlo lako postati žrtvom emocionalne manipulacije zbog toga što su manipulatori najčešće oni najbliži nama. 

To može biti vaš otac, majka, sestra, prijatelj ili vaša partnerica.

Svi će vas oni, na razne načine – posramljivanjem, uspoređivanjem, glumljenjem žrtvi, igranjem na kartu dužnosti (budi “pravi muškarca”; budi “dobra žena”),  i drugim emotivnim ucjenama pokušati “omekšati” i tako utjecaj na vaše odluke i djela .

Koliko će biti uspješni u tome ovisi isključivo o vama – koliko ćete popuštati i udovoljavati njihovim prohtjevima.

Kako sam već gore spomenu, vrlo je lako postati žrtvom psiholoških igrica, pogotovo kad ste u prisnom odnosu s manipulatorom i zbog ljubavi ili familijarnosti koju osjećate prema toj osobi to ne percipirate.

Dodatna otežavajuća okolnost biti će ta što će svoje ponašanje, manipulatori najčešće predstaviti kao „brigu i ljubav“ za vas.

Ali način na koji ćete na kraju prepoznati svakog manipulatora je taj što se njegove riječi i djela rijetko kada poklapati.

Kako uopće postajemo žrtve manipulatora?

Siguran sam da su mnogi od vas bili u odnosima koji su se na početku činili savršenima. Bili ste očarani svojim partnerom i mislili ste da ste pronašli svoju srodnu dušu. On ili ona su vas obasipali pažnjom; bili ste u 7 nebu i onda se odjednom sve pretvorilo u noćnu moru!

To je upravo način na koji manipulatori predu mrežu oko svoje žrtve.

Manipulativne žene često glume savršene žene na početku, kako bi zavele muškarca i potpuno ga očarale.

U takvom stanju (zaljubljenosti), manipulativna žena iz muškarca lako izvlači sve informacije koje su joj potrebne kako bi kasnije krenula sa „dresurom“.

Kada vas takva žena ispituje o vašoj prošlosti, obitelji, interesima, snovima, željama i prošlim odnosima, ne radi to jer vas želi bolje upoznati, već zato da bi otkrila gdje ste slabi.

Sve što rečete može i biti će upotrijebljeno protiv vas“, kako bi vas natjerala da učinite ono što ona želi. (Povezani članak: Prigovaranje – tajno oružje žene)

Zato su tu narodne poslovice koje upozoravaju upravo na to: „Kako izgubiti ženu? Zaljubi se u nju!“ ili “Daj joj prst, i uzeti će ti ruku!”

Jednom kad je zamkna postavljena i vi zagrizete, što se više opravdavate; što više dokazivate da niste „ovakav ili onakav“ i što se više truditi iskazati svoju ljubav i dobre namjere, to će manipulatori više stezati svoj ubojiti zagrljaj oko vas.

Sve počinje vrlo naivno i bezopasno.

Stvoriti će neki problem i promatrati kako ćete reagirati – hoćete se braniti, napasti ili popustiti.

(1) Napraviti će svađu oko toga što joj se cijeli dan niste javili ili zato što ste zakasnili 5 minuta na spoj.

Zatim će vas zamoliti da učinite nešto za nju i promatrati kako brzo i kvalitetno ćete to odraditi.

(2) Pitati će vas da pokupite paket na pošti za nju; napišete molbu za posao u njeno ime; kupite joj nešto i slične stvari koje i sama može napraviti.

Ništa nećete sumnjati…

Ako pozitivno reagirate na ove „testove“ i počnete joj ugađati; ako se krenete ispričavati i objašnjavati; odrađivati stvari za nju i sl., ona će to uzeti kao potvrdu da vas se može istrenirati i manipulirati.

S vremenom zahtjevi će postajati sve veći i brojniji i ako samo jednom odbijete nešto učiniti, čeka vas najoštrija kazna – jer njena kontrola mora biti apsolutna i neupitna!

Kazna će biti drastična i neće odgovarati ozbiljnosti prijestupa jer joj je namjera da vas maksimalno povrijedi i u vama stvori veliku emocionalnu bol, odnosno, novi obrazac ponašanja – „Bolje da popustim, prešitim ili učinim kako ona kaže, da bi izbjegao svađu i dramu ubuduće!“

Cilj je stvaranje straha i averzije prema emocionalnoj boli koja će vam biti nanesena ako se ne ponašate kako manipulator kaže, što će za rezultat imati izbjegavanje takvih situacija u budućnosti i učvršćivanje manipulatorove moći nad vama.

emocionalna manipulacija- proizvodnja pristanka

Biti ćete spremni učiniti sve, samo kako bi izbjegli novi konflikt i bili podvrgnuti drakonskom emotivnom maltretiranju.

No, ni tu nije kraj vašoj nesreći ako ste se našli u ovakvom odnosu.

Čak i kad sve radite kako njoj odgovara, s vremena na vrijeme će na vama „trenirati strogoću“ samo zato što zna da može!

Zašto to rade?

Manipulatori su vrlo često jako nesigurne osobe koje su i same bile žrtve drugog manipulatora (najčešće dok su odrastali). 

Puni su vlastitih nerazriješenih trauma, kompleksa, frustracija i problema koje pokušavaju razriješiti prebacivanjem, tzv. projekcijom na druge (Povezani članak:LJUDI KOJI POVRIJEĐUJU DRUGE LJUDE?).

Osjećaj koji im pruža moć na drugima tu je da nadopuni uništeno samopoštovanje i samopouzdanje, a kako nakupljeni bijes i frustraciju ne mogu iskaliti na sebi, iskaliti će ga na vama!

Biti ćete otirač, vreća za boks i kanta smeća u koju će bacati sve ono što ih smeta.

Zbog toga ćete s protokom vremenom postati sve ono što manipulator prezire u vezi sebe -živa manifestacija svega onoga što on ne voli i ne želi prihvatiti o sebi.

Ako se pobunite i kažete da vas ne tretira kao zadnje smeće, reći će vam da nemate niti malo razumijevanja i da samo gledate sebe; kako je njemu teško i treba vašu pomoć, a vi…

Reći će vam da ga ne poštujete i ne volite ako provodite vrijeme sa svojim prijateljima, obitelji ili radite stvari koje volite i niste u mogućnosti ispuniti njegove prohtjeve kad god to zatraži.

Koristiti će ljubav koju osjećate prema njemu protiv vas, tako što će vas odgurnuti od sebe, uskratiti svu pažnju ili seks, sve dok ne učinite kako on želi.

Postavljati će ultimatume, kako bi vas natjerao da donesete odluku pod pritiskom i učinite kako on priželjkuje: „Ako sad ne odlučiš ja odlazim!“; “Ne javljaj mi se dok se ne promjeniš!”; “Ako tako misliš, onda smo gotovi!” i sl.

Ako ništa drugo ne upali, manipulator će pribjeći prijetnjama i u krajnjem slučaju nasilju.

Sve će to prikazati kao očajnički potez iz ljubavi i brige za vas i nezadovoljstva vašim ponašanjem.

Uvijek će imati izgovor za svoje ponašanje; uvijek ćete vi biti krivi za njegova djela i riječi.

 Reći će vam: „Ti si me natjerao da to učinim!“; “Ja nikada ne bi to učinila da ti nisi…” i sl.

S vremenom ćete početi sumnjati u sebe i svoje riječi i djela, do te razine da ništa više nećete činiti bez odobrenja manipulatora. (Više o manipulativnim odnosima pročitajte u sljedećem članku:  TOKSIČNI ODNOSI – Gaslighting!)

Žene koje se ovako ponašaju vrlo često nisu svjesne svoje manipulativne i toksične prirode jer se bježe suočiti se sa sobom i vidjeti štetu koju rade drugima.

Ne žele vidjeti kako su zapravo sami tvorci vlastitog pakla.

Kako su nezadovoljne i duboko nesretne, u odnosu s osobom koju mrze i s kojom nisu sretne iako ta osoba kao vjerni sluga radi sve što one žele, zbog vlastitog ponašanja i nemogućnosti da riješe svoje psihičke probleme (Povezani članak: Zašto su Žene Nesretne?).

Ne vide kako su zbog svoje nesigurnosti spremne uništiti sve ono što imaju samo kako bi potvrdile da li je to bilo vrijedno imati ili ne.

Ne vide kako zbog manjka ljubavi prema sebi nikad drugome ne mogu pružiti istu.

Zbog svega navedenog trebate razumijeti da što god učinili, to nikada neće biti dovoljno za manipulatora.

Ne možete ih spasiti. Možete samo potonuti s njima.

Zato, ako ste se prepoznali u bilo kojoj od ovih situacija – bježite, maknite se i prekinite svaki kontakt s tom osobom.

Ne možete ih promijeniti koliko god im ljubavi dali – manipulatori ne žele vašu ljubav, ne žele vaše prihvaćanje ni vašu pomoć; oni vas samo žele posjedovati!

Ocijenite članak:

Prosječna ocjena 4.8 / 5. Broj glasova: 52

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Podjeli: