NE ŽALI SE – PRILAGODI SE!

ne žali se prilagodi se


Preuzimate potpunu odgovornost za ono što ste privukli u svoj život, jer sve što imate u životu, imate jer tako želite – da to ne želite imati, ne bi to imali!1

(Da bi bolje razumjeli gornju izjavu, pročitaj više u: Upoznaj sebe i pronađi svoj put)

Nemojte se žaliti ili kriviti druge kad ne uspijete.

Ne možete promijeniti svoju situaciju sve dok ne prihvatite da ste sami doprinijeli njezinom nastanku.

Aktivno svojim djelovanjem ili pasivno – svojom neaktivnošću, neobrazovanjem ili nevoljkošću da donesete odluku, poduzmete akciju ili propitate naučeno i sve ono što ste uzeli  „zdravo za gotovo“.

Često je sve što vas drži u neželjenim okolnostima samonametnuta blokada „drugačije ne može.“

Kada preuzmete odgovornost za ono što se događa u vašem životu, više niste žrtva okolnosti.

Više ne morate biti bespomoćni objekt koji reagira na nepredvidivo okruženje.

Umjesto toga, možete proaktivno djelovati kao sila koji utječe i mijenja vaše okolnosti, vaš svijet, a time i vaš identitet.

izbjegavanje straha

Da biste postali netko drugi, morate danas učiniti nešto drugačije.

Jedini način da to učinite je da se probuditi sa jasnom namjerom i vizijom tko želite biti i kakav ćete akcije poduzeti da stvarno i postanete takva osoba.

Kako bi to Zig Ziglar rekao:

“Morate” biti “pravi tip osobe, a onda morate” učiniti “prave stvari prije nego što možete očekivati da će” imati “stvari koje su stvarno bitne u životu. Budi, učini, imaj !“

Što nam Zigler ovdje poručuje je da bi imali stvari ili život koji želite  prvo trebate postati osoba koja ima osobine i životni stil koji ide sa životom koji priželjkujete, a ne obrnuto!

Ako ne započnete dan s namjerom, vi zapravo preživljavate.

ŽIVOT VAM SE DOGAĐA, umjesto da ga živite. 

A jedan od primarnih razloga zašto mnogi ostaju u nepovoljnim životnim okolnostima i zašto dopuštaju da im se život događa i kao automati žive monotone i isprazne živote je strah od promjene. (Povezani članci: Promjeni se ili propadni!)

Zato što je bolna i nepodnošljiva sadašnjost koja je predvidljiva, lakša i podnošljivija od nepoznate i nesigurne budućnosti.

Prema nekim psiholozima2, strah od nepoznatog je temelj svih ostalih strahova. Nepoznato je ono što nas izluđuje, jer mrzimo kad ne možemo točno predvidjeti kako će se nešto odigrati.

To nas čini tjeskobnim i zabrinutim, punim sumnje i iracionalnog straha koji nas može paralizirati i držati svojim taocem, onemogućavajući bilo kakav osobni rast i promjenu.

Ljudski mozak voli stalnost, rutinu i ponavljajuće situacije u kojima može, sa velikom vjerojatnošću predvidjeti budući tok događaja.

Zato mnogi ostaju u toksičnim odnosima, na poslovima koje mrze, u društvu koje ih sputva, u braku bez ljubavi i sl., jer žele da njihovi životi budu predvidljivi i sigurni čak i ako je ono što je predvidljivo apsolutno bolno i strašno.

Cijena sigurnosti je izgubljeni život!

Stoga se ne žalite zbog neuspjeha!

Neuspjeh je povratna informacija.

život vam se događa

Neuspjeh je ono što neuroznanstvenici nazivaju pogreška predviđanja3– očekivani ishodi, tj. posljedice, vaših reakcija ili akcija nisu bili u skladu s vašim predviđanjima istih, te ih trebate izmijeniti kako bi sljedeći put izbjegli istu grešku.

Zato kad sljedeći put napravite grešku, budite sretni zbog toga.

Tim činom ste izašli izvan vašeg malog područja razumijevanja i dobili priliku proširiti svoj pogled na svijet i naučiti nešto novo.

Kada se žalite ili prebacujete krivicu na okolnosti, druge, sistem…, zatvarate mogućnost da iz te situacije nešto naučite.

Onemogućavate si da uvidite koje je ponašanje ili djelovanje dovelo do date situacije i neizbježno se dovodite u poziciju da istu grešku ponovite u budućnosti. (Povezani članak: Koja su vaša ograničavajuća uvjerenja?)

Pouke će se ponavljati sve dok ih ne naučite.

Ako se vaše ponašanje NE MIJENJA, onda NE UČITE!

Istinsko učenje znači da možete proizvesti željeni ishod u bilo kojem trenutku.

Ako ne možete dosljedno proizvesti ishod koji želite, onda niste naučili.

Charles Darwin je rekao:

“Nije najjača vrsta ona koja preživi, ​​niti najinteligentnija, već ona koja se najbolje prilagodi promjeni. “

PRILAGOĐAVANJE JE UČENJE!

U životu niste nagrađeni za ono što znate, već za ono što učinite!

Morate uzeti svoje znanje i iskustva i učiniti nešto s njima, inače ste u istoj poziciji kao da ih i nemate.

prilagođavanje životu neuspjeh eksperimentiranje

Jack Canfield je jednom rekao:

Sve što želiš je s druge strane straha”.

Izbjegavanje straha – straha od pogreške, straha od neuspjeha, straha od uspjeha, straha da ćete ispasti glupi, straha da niste dovoljno dobri, straha da nećete znati, strah od boli i mnogih drugih su oni koji vas sprječavaju da živite život koji priželjkujete!

Prihvatite strah!

Ne izbjegavajte ga!

Radite ono čega se bojite!

Tako ćete steći samopouzdanje i pobijediti iracionalni strah od nepoznatog.

Radeći stvari koje nikad prije niste činili, izlazeći iz zone komfora, vi mijenjate sebe!

Stvarate jaču, bolju, kvalitetniju osobu koja se može nositi sa većinom problema koje život baci na vas.

Naravno da nećete biti imuni na sve eksterne utjecaje iz vaše okoline, ali uvelike ćete smanjiti njihov utjecaj na svoj život tako što ćete se prestati žaliti i reagirati na njih i umjesto toga početi se prilagođavati novonastalim situacijama kako se događaju bez gubljenja živaca i brige za onim što je bilo i ne možete promijeniti ili onim što bi moglo biti a vi ne želite da se dogodi.

Radeći tako, steći ćete unutarnji mir i snagu koja će vas prožimati i držati na kursu i kad stvari ne idu onako kako ste vi zamislili.

Prestati ćete preživljavati i početi živjeti!


  1.  Ako ste slobodna, mentalno i fizički zdrava osoba koja nije sputana, ratom, bolešću, glađu i ekstremnim siromaštvom, sve okolnosti u kojima se nalazite su vaš odabir, a  vi ste ih prešutno ili implicitno prihvatili kao „bogom date“.
  2. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0887618516300469
  3. https://www.neuroscience.cam.ac.uk/research/cameos/DeludedBrain.php

Ocijenite članak:

Prosječna ocjena 5 / 5. Broj glasova: 6

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Podjeli: