DRUŠTVENI INŽINJERING – Stvaranje slobodnog roba

inzinjering


Jeste li sretni? Jeste li ispunjeni?

Koliko dugo već preživljavate iz dana u dan, boreći se i nigdje ne dolazeći ?

Osjećate da gubite dane i godine, i sa sve više gorčine u sebi ispijate svaku jutarnju kavu, pripremajući se za još jedan monoton i dosadan dan u svom životu okruženi stvarima i ljudima koje ne želite.

Što čekate?

Neki drugi život?

Neku drugu priliku?

Živite kao da nikada neće umrijeti; kao da nije vaš život taj koji se svakim danom nepovratno troši i nestaje.

Vrijeme je najdragocjeniji resurs s kojim raspolažete, ne novac.

Da li je topli zagrljaj jada i tuge, navika i sigurnost poznatog ta koja vas drži zatvorenikom vlastitog pakla; pakla kojeg ste sami stvorili i zatim zaboravili da ga upravo vi možete raspršiti i stvoriti nešto novo?!

Svako jutro imate priliku učiniti upravo to, stvoriti sebe iznova.

Stvoriti svijet u kojemu ćete željeti biti.

Svijet u kojemu gradite najboljeg sebe i jednog dana se probuditi i stvarno jeste ta osoba koja čeznete biti.

Naivno je razmišljati da će biti lako, da neće biti dana kad će sve izgledati crno i da nećete pasti; da nećete izgubiti sve što ste do tada gradili; kada ćete shvatiti da ste krenuli krivim putem; kad ćete željeti odustati i kad ćete odustati, samo da bi se kasnije vratili još jači i mudriji.

Sve što trebate je ustrajati, zadržati kurs usred oluje, ne biti puki promatrač vlastitog postojanja, žrtva okolnosti i drugih.

No gdje ste vi u svemu tome – tko ste vi?

Jeste li ikada upoznali sebe, ili ste uvijek netko drugi, neki izmišljeni lik koji se mora ponašati kako su mu drugi rekli?

1Od rođenja manipuliraju vama!

U vama stvaraju nove navike, nova pravila ponašanja a da toga uopće niste svjesni. Lakše je prihvatiti tuđe mišljenje nego stvoriti svoje, pogotovo ako to mišljenje dijeli većina u vašem okruženju.

Koliko mišljenja i stavova imate za koje mislite da su vaša, a zapravo su utisnuta u vas od strane raznih ustanova, autoriteta, vođa, religija…?

Živite u strahu od tuđeg mišljenja i odobravanja. Taoci ste zavisti i zloće drugih, a i dalje slijedite isti put, radite isto, a nadate se drugačijem ishodu.

“Definicija ludosti je činiti stalno jednu te istu stvar i očekivati različite rezultate”, rekao je Albert Einstein.

Pogledajte oko sebe, stvarno pogledajte i vidite svijet za ono što stvarno jest, ne za ono što bi vi željeli da bude; za ono što su vam rekli da jest…zastanite na trenutak i pogledajte sve ono što uzimate „zdravo za gotovo“.

Svijet je puno više od onog što percipirate.

Svjesni ste samo onog čemu pridodajete važnost, a sve drugo je nevidljivo, makar bilo točno ispred vas.

Život nije ono što su vas naučili, što su vam rekli – roditelji, učitelji, političari, vjerske vođe i dr.

Svijet se svodi na dvije sorte ljudi – one koji žele vladati i one koji žele živjeti.

Ovi prvi, koji žele biti i ostati moćni, koriste ove druge, da bi uživali u svojoj moći. Koriste ove koji žele živjeti na razne načine – oni mogu biti oni koji upravljaju ili oni koji služe, ali obima je zajednička jedna osobina – svi oni slijede pravila koja su im nametnuta i koja nikada nisu birali.

Sve to kako bi se uklopili u društvo koje je dizajnirano da bi vi ostali tu gdje jeste, a oni tamo gdje jesu. Kako bi se koprcali u jadu i preživljavali sljedeći njihova pravila i savjete, dok oni vladaju vama; kako bi živjeli život koji vam je netko drugi rekao da bi trebali i u procesu svima koje srećete ponavljali isto, učvršćujući sistem.

„Tisuću puta ponovljena laž postaje istina,“ rekao je Joseph Goebbels.

Tako ste i vi postali nesvjesni čuvari pravila i normi koji su vam drugi predstavili kao „normalna“, „jedina“, i “apsolutna”, a vi prihvatili kao svoja.

I onda se zapitate – zašto sam nesretan? Zašto sam ljut? Zašto, toliki zašto, a sve radim kako su mi rekli da postignem uspjeh i sreću?

Po čijim se standardima ocjenjujete i s kime se uspoređujete?

Tko je izmislio te ideale i te idole?

Jesu to vaši standardi ili ste ih igrom sreće, ovisno u kojem ste se društvu, stoljeću i obitelji rodili, prihvatili kao svoje?

Kome je u interesu da se osjećate loše, nesigurno i da se pokoravate mišljenju „većine“?

Tko je uopće ta većina, ta masa bez lica i glasa? Tko kreira javno mnijenje?

Odgovor je jednostavan – oni kojima pravila i norme koje slijedite odgovaraju. Oni kojima odgovara održavanje statusa quo – onima koji vladaju.

Još vam nije jasno zašto ste nesretni?

Zato jer ne živite svoje živote, zato što slijedite puteve koji nisu vaši; zato što, da bi preživjeli u društvu koje je protiv vas, nikada ne upoznajete i razvijate stvarnoga sebe.

Ne vidite smisao, nemate dovoljno motivacije, ne zato jer ste lijeni i ne možete naći svrhu, već zato jer je vaša pažnja usmjerena tamo gdje je ne možete pronaći!

Kad počnete propitivati sve što ste mislili da znate, shvatiti ćete da svi odgovori leže unutar vas, a ne izvan vas.

Do istine ćete doći tako da sebe očistiti od laži, a ne sljedeći razne autoritete i njihovo učenje.

Ne dopustite da vam drugi ispiru mozak, učinite to sami!

Ocijenite članak:

Prosječna ocjena 5 / 5. Broj glasova: 2

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Podjeli: